Rolfes Sports - Musselkanaal
Stuur deze pagina door

Regelgeving 2017 | Highspeed ebikes

High Speed e-bike? Nieuwe Regelgeving 2017. Veiligheid voorop!

Vanaf 1 januari 2017 verandert de wet- en regelgeving rondom speed pedelecs. Dat zijn e-bikes die maximaal 45 km/uur kunnen rijden (met meetrappen). Vanaf 2017 is er een wettelijk onderscheid tussen snorfietsen en bromfietsen. Wettelijk gezien is de SpartaMet dan een snorfiets en de overige speed pedelecs vallen in de categorie bromfietsen. Voor bromfietsen (en dus speedpedelecs/highspeed ebikes) verandert het volgende:

1. De kleur van het kenteken: van blauw naar geel.
2. Het verplicht dragen van een Speed pedelec helm.
3. De plek op de weg: indien aanwezig op het fiets/bromfietspad, anders op de rijbaan. Rijden op het fietspad mag dus niet! Informatie over bebording vind je hier: De snelheid:
op fiets/bromfietspad buiten bebouwde kom: max. 40 km/uur;
op fiets/bromfietspad binnen bebouwde kom: max. 30 km/uur;
op rijbaan: max. 45 km/uur.

Nieuwe speed pedelecs worden vanaf januari 2017 afgeleverd volgens de nieuwe wet- en regelgeving. Speed pedelecs die al in gebruik zijn, moeten voorzien worden van het gele kenteken. In januari ontvangt de consument die nu in het bezit is van een blauwe Kentekenplaat, een brief en brochure van het RDW. Het nieuwe kenteken en de kentekencard worden tussen 1 mei en 16 juni geleverd. Dat is geheel kosteloos.

Vanaf 1 juli 2017 mogen alleen speedpedelecs met een gele kentekenplaat op de openbare weg rijden. Heeft u nog een blauw kenteken, dan riskeert u een boete! De gele kentekenplaat krijgt hetzelfde formaat als de blauwe, dus de kentekenhouder hoeft niet omgebouwd te worden.

De verplichte ABUS Cycling​ helm voor Speed pedelecs, in 3 kleuren (zwart, blauw of zilver) verkrijgbaar bij Rolfes Sports​ vanaf ± februari 2017.